Ugrás a tartalomra

Adatvizualizáció kimaxolva - Beágyazott adatvizualizáció

Nem mindegy, hogy valaki csak látni szeretné az adatokat és megelégszik azzal, hogy külső alkalmazások dashboardjait kell ehhez bújnia vagy tudatosan a folyamatokban felhasználni az információt, jobb döntések meghozatalára. A mostani cikkünk az adatvizualizáció végső formájáról, a beágyazott adatvizualizációról szól. 

Beágyazott adatvizualizáció

Egy kis visszatekintés egy korábbi cikkünkre, hogy mit is jelent az adatvizualizáció fogalma: 

"Adatvizualizáció alatt azokat a módszereket értjük, amelyek segítségével a számszerű adatokban rejlő információt vizuális megjelenítés (pl. vonalak, oszlopok, pontok) révén közvetítjük. Az adatvizualizáció az adatelemzés folyamatának része, fő célja a grafikus eszközökkel való világos és hatékony információátadás.” 

Az adatvizualizációról sok embernek, aki minimálisan is foglalkozott már ezzel a témakörrel a Power BI az első, ami eszébe jut és hogy abban létre tudunk különböző dashboardokat hozni, hogy megjelenítsük egy helyen a egy vagy több forrásból származó adatainkat akár aggregáltan is. Azonban ez tényleg csak a jéghegy csúcsának kapargatása, hiszen az adatvizualizáció legoptimálisabb felhasználása és alkalmazása abban rejlik, hogy a meglévő rendszerekbe és folyamatokba tudjuk azt beágyazni. 

Beágyazott adatvizualizáció 

A beágyazott analitika jelentése, hogy az adatelemzési és -vizualizációs képességeket integráljuk más releváns alkalmazásokba. A beágyazott analitika segít a felhasználóknak jobban megérteni és használni az adatokat azáltal, hogy integráljuk azokat a meglévő üzleti alkalmazásokba, munkafolyamatokba és szoftverekbe. 

Azáltal, hogy az adatok megjelenítését beágyazzuk a belső csapatok által rendszeresen használt alkalmazásokba - például az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) eszközbe, a pénzügyi rendszerekbe vagy a vállalati erőforrás-tervezési (ERP) megoldásokba -, a felhasználók egy adatközpontúbb megközelítést kapnak az üzlet minden egyes részéhez. Ezzel gyorsítjuk és egyszerűsítjük az üzleti döntéshozás folyamatát is. 

Az IBT-nél több projektünk során is alkalmaztuk ezt a megközelítést, amiből szeretnénk kiemelni az egészségügyet. Minden betegnél megjelenik, hogy milyen korábbi vizsgálata volt, mik voltak a kórelőzmények és mindezt kronológiailag meg is tudjuk nézni egy idővonalon. A folyamatokba beágyazott adatvizualizácó segítségével az orvos több vizsgálat eredményeit tudja megjeleníteni a páciens adatlapján, sőt akár különböző chartokat is össze tud vonni páciensenként. 

IBT Adatvizualizáció

Mit rejt a jövő? 

Természetesen ezen a területen is (mint manapság mindenhol) az AI eszközök és azok implementálása fogja forradalmasítani az adatvizualizációt. Vegyünk csak egy egyszerű példát. A felhasználók nem szeretnek user guide-ot olvasni, megtanítják azokat az AI-nak és nem keresni kell, hanem csak megkérdezni a mesterséges intelligeanciát és az kikeresi nekünk a választ. Vagy említsük meg a természetes nyelvek megjelenését, amikor chatben vagy élő szóban kérdezünk és egyre pontosabb válaszokat kapnak.  

Ennek egy még fejlettebb szintje, amikor az AI-tól kérdezzük meg, hogy melyek a problémás területek, és az kiemeli a vizualizációkon keresztül a kérdésre a választ, vagy akár létrehozza azokat a vizualizációkat, amely segítségével az adatokból megkapjuk a kérdéseinkre a választ. 

Az adatvizualizáció beágyazása számtalan lehetőséget rejt magában, amivel nem csak egy cég működését és a döntéshozási folyamatot tudjuk felgyorsítani, hanem akár az olyan kritikus területeken, mint az egészségügy is meghatározó szerepet tudnak betölteni ezek a megoldások. 

Ha szeretnétek többet megtudni a beágyazott adatvizualizácóról és beszélni arról, hogy miként tudja ez a Ti cégetek folyamatait is egy új szintre emelni, akkor keressetek minket az ibt@ibtconsulting.hu címen! 

Legújabb blogbejegyzések