Ugrás a tartalomra

Adatból történet - Betekintés a BI alapjaiba

Egy korábbi IBTechLab előadásunk alkalmával már boncolgattuk a témát, hogy mit is jelent az adatvizualizáció és milyen eszközeink vannak az adathalmazok feldolgozására. Merüljünk most el közösen a Business Intelligence rejtelmeiben!  

Adatból történet - Betekintés a BI alapjaiba

Már többször hallhattátok azt a kifejezést, hogy “data is king”, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy az adat aranyat ér. Nem véletlen ez a kifejezés, hiszen az adatok ismeretével és értelmezésével olyan üzletileg hasznos információkra tehetünk szert, amivel a cég fejlődését és főbb folyamatait mozdíthatjuk előre. Ismerjük meg miként lehet ezeket az adatokat megjeleníteni az adatvizualizáció segítségével. 

Mi a BI és mi a célja? 

A BI teljes nevén Business Intelligence-t jelent, ami hozzáférést biztosít az adatokhoz, elemzi az adatokat és rávilágít az összefüggésekre ezekben az adatokban azok vizuális megjelenítésével. Az adatvizualizáció célja, hogy egy könnyen értelmezhető és egyértelmű képet adjon a rendelkezésre álló adatokról, amit a cég bármelyik szintjén egyértelműen tudnak értelmezni és akár ezek szerint alakítani a stratégiát. 

Classic vs Modern BI 

Az adatvizualizáció célja és formája elég markánsan eltérhet pár alapvető kérdést tisztázva. A legelső kérdés, amit tisztázni kell, hogy mégis milyen céllal szeretnénk feldolgozni az adatainkat? Ha “csak” marketing profilozás a célunk, akkor sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen kismillió eszköz áll, akár egy hétköznapi felhasználó rendelkezésére is, hogy létrehozza ezeket a riportokat. Viszont, ha kifejezetten a törvény által előírt vagy akár fontos pénzügyi jelentéseket kell készítenünk, akkor bonyolódik a helyzet! 

AdatbolTortenet_Classic-VS-Modern

Válasszátok ki az eszközt 

Fontos, hogy a Ti igényeiteknek megfelelő eszközt válasszátok ki az adatvizualizációhoz. Sok mindenben eltérhetnek a legnépszerűbb eszközök. Figyelembe kell venni a licensz költségeket, a házon belüli humán erőforrást (van-e szabad fejlesztői kapacitás vagy fejlesztési tudás nélküli felhasználó fogja kezelni) és természetesen azt, hogy az adatokat felhőben vagy lokálisan tárolnánk-e.   

A legnépszerűbb BI eszközök 

  • Power BI 

  • Spotfire 

  • Tableau 

  • Clickview 

  • Business Objects 

Így épül fel a BI projekt 

A fenti kérdések nagy részét egyszerűen meg lehet válaszolni, ha egy BI projekt felépítését megnézzük. A folyamatban nagyon pontosan definiálnunk kell, hogy mik a céljaink az adatokkal (marketing vagy törvényi előírás), milyen adatok állnak rendelkezésre és ki fogja azokat kezelni, feldolgozni. Ha az alábbi checklistet követitek a BI flow megállapításánál, akkor garantáljuk, hogy az elvárt eredményt fogjátok kapni.  

  • Értsd meg az üzleti folyamatot 

  • Találd meg a valós üzleti kérdéseket 

  • Lásd milyen adatokat használhatsz 

  • Tervezd meg a vizualizációs flowt 

  • Definiáld az adatkört és annak struktúráját 

  • Válaszd ki a megfelelő eszközöket 

  • Iterálj sokat az üzlettel  

Ez abszolút csak a jéghegy csúcsa, hiszen beszélhetnénk még a BI funkciókról, amik önmagukban egy külön cikket érdemelnek vagy akár a BI struktúra részletes felépítéséről is, ami megint egy nagyobb témakör. A mostani cikkel tényleg csak egy betekintést szerettünk volna adni nektek a BI alapjaiba és akár elindítani egy beszélgetést róla. 

Ha ez a kis betekintés az előadásunkba meghozta a kedved az adatvizualizációhoz, akkor ne fogd vissza magad, írj nekünk az ibt@ibtconsulting.hu címre és beszéljünk a témáról!  

Legújabb blogbejegyzések