Ugrás a tartalomra

Minden, amit tudni akartál a ChatGPT-ről

Az elmúlt hónapokban minden a ChatGPT-ről szólt, ami nem csak az OpenAI chatbotjára hívta fel a figyelmet, hanem az emberek elkezdték felismerni az AI mindennapi és szakmai alkalmazásában rejlő lehetőségeket is. Merüljünk el kicsit abban, hogy mi a ChatGPT! 

Minden, amit tudni akartál a ChatGPT-ről

A legutóbbi IBTechLab előadásunk témája az AI volt és azon belül is a ChatGPT motorháztetője alá kukkantottunk be. Bár még csak tavaly év végén robbant be a köztudatba azonban már 2023 januárjában (2 hónap alatt) elérte a bűvös 100 milliós felhasználói bázist és március hónapban már 1,6 milliárd oldalmegtekintést regisztráltak. Csak viszonyításként, a TikToknak 9 hónapra, míg az Instagramnak 2,5 évre volt szüksége, hogy elérje a 100 millió regisztrált felhasználót. 

Mi az a ChatGPT?  

Az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia (AI) nyelvi modell a GPT-3.5 architektúrán alapul, ami a "Generative Pre-trained Transformer 3.5" rövidítése. Ezt a modellt úgy tervezték, hogy emberhez hasonló beszélgetést szimuláljon, és válaszokat generáljon a szöveges bevitelre, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha felteszünk egy kérdést (pl. Mi a ChatGPT?) vagy utasítást adunk ki (pl. Magyarázd el a ChatGPT működését!), akkor egy részletes választ kapunk rá.  

Tudjatok meg többet az AI történetéről és fejlődéséről a korábbi cikkünkből! 

Hogyan működik a ChatGPT? 

A ChatGPT elemzi a megadott szöveges bemenetet, és a bemenethez legjobban illeszkedő választ generál. Ezt természetes nyelvfeldolgozó (NLP) és gépi tanulási algoritmusok segítségével teszi, hogy megértse a bemenet kontextusát, és olyan választ generáljon, amelynek az adott kontextusban értelme van.  

Nézzük meg egy példa segítségével, hogy az NLP algoritmusok hogyan készítik elő a feldolgozni kívánt bemeneti szöveget, hogy az az algoritmusok számára értelmezhető formába kerüljön. Ezekben a lépésekben történik a mondatokra bontás, a szöveg normalizálása (pl. mindent kisbetűre alakítunk), melyeket szintaktikai és szemantikai feldolgozások követnek. A következő animáció szemlélteti:

ChatGPT_HowTo_1

 
Nagyszerű! De, hogy is működik a tanítás? 

Az egyik fontos tulajdonsága az OpenAI chatbotjának, hogy az RLHF tanulási módszert használja, ezáltal fejlődik a kérdésekre adott válaszok pontossága és relevanciája.   

A "Reinforcement Learning with Human Feedback" (RLHF) olyan megerősítéses tanulási módszer, amely az emberi visszajelzéseket is bevonja a tanulási folyamatba. Az RLHF célja, hogy javítsa a gépi tanulási algoritmusok teljesítményét és megbízhatóságát azáltal, hogy az emberi felhasználók értékeléseit és javaslatait figyelembe veszi. Ezáltal az algoritmusok képesek jobban megérteni és alkalmazkodni az emberi szempontokhoz és elvárásokhoz. 

A tanítás egyes lépéseit a következő ábra szemlélteti:

ChatGPT_HowTo_2
  1. Választunk egy prompt-ot. Ez maga a bemeneti szöveg. Ezt címkézés után a model finomhagolására használjuk.
  2. A kapott kimeneteket az emberi erőforrás rangsorolja. Ez maga a human feedback. Ezen preferenciák alapján kerül finomhangolásra az úgynevezett reward model, ami a későbbiekben majd emberi beavatkozás nélkül látja el ezt a rangsorolási feladatot.
  3. A policy model tanítása az előzőek alapján, ami végeredményben az egyes nem kívánatos vagy irreleváns válaszokat is szűri

Mire jó a ChatGPT? 

A felhasználási lehetőségei elég szerte ágazóak, azonban többek között az ügyfélszolgálat, az oktatás és a szórakoztatás területén tudják integrálni és csökkenteni ezzel az emberi beavatkozás szükségét. Például a vállalatok a ChatGPT segítségével azonnali segítséget nyújthatnak az ügyfeleknek anélkül, hogy egy ügyfélszolgálati munkatárs jelenlétére lenne szükség.   

A ChatGPT másik felhasználási esete az oktatásban van. Korrepetálóként használható, hogy segítsen a diákoknak új nyelvet tanulni, vizsgára tanulni vagy íráskészségüket fejleszteni. Személyre szabott visszajelzést tud adni, és tanítási módszereit az egyes diákok igényeihez igazíthatja. Ráadásul azoknak is nagy segítséget nyújthat, akik a programozást tanulják, hiszen kifejezetten hatékony a kódírásban. 

Ugyanakkor a felhasználó kérdéseire közvetlenül is válaszokat tud adni olyan hangnemben, hogy az bárki számára érthető legyen. De képes akár történeteket, verseket és összefoglalókat is készíteni a megadott parancsok alapján. Továbbá: 

  • Tud kódot írni 

  • Cikket vagy blogbejegyzést írni 

  • Fordítani 

  • Megtalálni a hibákat egy szövegben/kódban 

  • Történetet és verset írni 

  • Akkordokat és dalszövegeket ajánlani  

A ChatGPT határai és veszélyei 

Úgy tűnik, hogy a ChatGPT szinte bármire képes, de azért érdemes fenntartásokkal kezelni az adott válaszokat. A chatbot tudása limitált, leginkább azt érdemes szem előtt tartani, hogy a 2021 szeptemberéig elérhető információk alapján adja meg a válaszokat nekünk. Tehát nem fog tudni választ adni nekünk arra, hogy ki nyerte meg a 2023-as Super Bowl-t: 

ChatGPT korlátok

Azonban ettől jóval nagyobb problémákat is okozhat, ha hihető, de hamis tényekkel áll elő válaszként, mert a rendelkezésre álló adatok alapján helyesnek gondolja azt. Illetve a logikai képességei is hagynak kívánnivalót maguk után: 

ChatGPT logikai hiba

A ChatGPT jövője és lehetőségei 

A ChatGPT már most elkezdte megváltoztatni az üzleti folyamatokat. Azzal, hogy képes a rutinfeladatok automatizálására, valós idejű adatelemzésre, adatok pontosságának ellenőrzésére és több nyelvet is támogat megváltoztathatja az erőforrások elosztásának módját. Bár a ChatGPT munkafolyamatokba való implementálása olyan akadályokba ütközhet, mint például annak technikai támogatása vagy akár az adatvédelmi aggályok, mégis a mesterséges intelligencia használatának előnyei messze meghaladhatják ezeket.   

A jövőbeli hatása valószínűleg attól függ majd, hogy a vállalkozások milyen gyorsan és hatékonyan fogadják el a technológiát, és mennyire gyorsan integrálják azt a működésükbe. A ChatGPT és a hasonló AI-szoftverek azonban valószínűleg jelentős szerepet fognak játszani az üzleti élet jövőjének alakításában.  

Ha szeretnétek megtudni, hogy milyen AI megoldásokkal tudjuk a cégetek feladatait automatizálni, egyszerűsíteni, akkor pedig keressetek minket az info@ibtconsulting.hu email címen. 

Legújabb blogbejegyzések