Ugrás a tartalomra

Biobank megoldás az IBT-től

A digitális egészségügyről már több ízben beszéltünk, azonban a mostani cikkünkben egy olyan részével fogunk foglalkozni, ami nem csak meghatározó, hanem elengedhetetlen a kutatások terén. Ismerjétek meg közelebbről a biobankokat és az IBT megoldását! 

Biobank megoldás az IBT-től

Egy olyan világban, ahol szinte minden iparágban a digitalizáció a fő hívószó, az egészségügy sem maradhat ki a sorból. Ennek egyik legszembetűnőbb példája, hogy az egészségügyi ellátásban egyre több olyan megoldást és szoftvert alkalmaznak, amelyek mind az orvosok, mind a páciensek életét megkönnyítik. Ezek a megoldások hatékonyabb és átláthatóbb kezelési lehetőségeknek adnak utat. Azonban még nagyobb szerepet játszanak azok a fejlesztések, melyeket a mindennapokban kevesebbet vagy egyáltalán nem látunk, viszont a mozgatórugói a kutatásoknak, és új gyógymódokhoz vezetnek.

Olvassátok el cikkünket a digitális egészségügyről

A biobankok léte és szerepe 

A kutatás területén a biobankok hiánypótló szereppel bírnak, hiszen az itt tárolt biológiai minták, és adatok feldolgozása számos tudományos felfedezés alapját teremti meg.  

A 2018-ban megalkotott ISO szabvány definíciója szerint a biobankok: 

Bármely típusú, vagy eredetű biológiai minták és/vagy biometrikus adatok szisztematikus gyűjtését, feldolgozását, tárolását (illetve őrzését), majd kutatás-fejlesztés célú megosztását jelentik.  

Biobanki információs rendszerek (BIMS) 

A BIMS és LIMS rendszerekről egy korábbi cikkünkben már beszéltünk, hiszen a biobankok digitalizációja és az ezekben tárolt adatok feldolgozása a végcél minden esetben. A BIMS pedig pontosan ezt teszi lehetővé.  

A biobankokban tárolt biológiai minták és a hozzájuk kapcsolódó, érzékeny biometrikus adatok képezik az innovációnak és jövőbeli kutatásoknak az alapját. Ezen adatok védelme és nyomon követhetősége kritikus jelentőséggel bír a teljes életút során (gyűjtés, feldolgozás, tárolás és terjesztés) a kutatások etikus, reprodukálható és magas minőségű eléréséhez. A sikeres információkezeléshez pedig egy felhasználóbarát, skálázható és rugalmas IT-megoldásra van szükség, magas szintű integrációs képességgel, robosztus architektúrával, ami a különböző környezetekhez, igényekhez és folyamatokhoz illeszthető. 

Az IBT megoldása - SCOPEDIS BIMS bevezetés 

A fenti kritériumokat alapul véve alkottuk meg a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat SCOPEDIS Biobankjával közösen a saját BIMS megoldásunkat, aminek eredményeként egy könnyen személyre szabható, egymáshoz illeszkedő modulokból álló megoldást találtunk ki, amely a központi munkafolyamatok részletes elemzése révén került kialakításra.  

A biobankok változó igényeihez illeszkedő, skálázható megoldás többszintű integrációs képességeinek köszönhetően, egyszerűen tudja kiszolgálni a különböző rendszereket. Központi tároló-, minta- és aliquotkezelés több helyszínen keresztül, mindezt egy felhasználóbarát platformon. A HL7-FHIR/OMOP-CDM szabványok szerinti interoperabilitás pedig elősegíti a szabványosított adatmodelleken keresztüli együttműködést külső adatbázisokkal. A rendszer követi a BBMRI-ERIC nemzetközi szervezet FAIR alapelveit az etikus adatkezelésre. 

Aliquot Storage Map

A megoldás robosztus szerkezete magas szintű rendelkezésre állást és biztonságot nyújt minden felhasználó számára. Szigorú felhasználókezelési politikát és magas szintű hitelesítést alkalmaztunk, amit a teljes körű tevékenységnaplózás tesz még biztonságosabbá, ezzel is növelve a biobankok működésének minőségét és integritását a modern tudományos környezetben. 

KATTINTSATOK A BIOBANK MEGOLDÁSUNK RÉSZLETEIÉRT

Az anonimizált egészségügyi információk mélyreható elemzése megfelelő képet nyújt az adatok feldolgozásához, a biomedikai kutatásokhoz vagy klinikai vizsgálatokhoz. Az adatokat integrált dashboardokkal tesszük könnyen értelmezhetővé, amiket specifikus felhasználói szerepek szerint lehet beállítani és átfogó képet nyújtanak a biobank állapotáról és folyamatairól. A keresési és szűrési funkciók, valamint esztétikus és intuitív grafikus felhasználói felület pedig lehetővé teszi a könnyű hozzáférhetőséget és a személyre szabott riportok összeállítását. 

Aliquot Dash

Felhasználási területek és alkalmazás 

BIMS megoldásunk rugalmasságának köszönhetően képes kiszolgálni a különböző profilú biobankokat – legyen szó humán, állati, vagy akár növényi mintákat gyűjtőkről; a folyamatok és adatszerkezetek az igények szerint testreszabhatók. Támogatja a mintagyűjtési, betárolási, quality management és kitárolási tevékenységeket – a minták teljes életciklusa alatt. 

Magasszintű analitikai funkcionalitásának köszönhetően a biobanki data manager-ek feladatai is hatékonyan elvégezhetők – a rendszerben tárolt adatok könnyen lekérdezhetők, megoszthatók, az átfogó kimutatásoktól a legmélyebb szintre való lefúrásig elemezhetők, és természetesen a kötelező adatszolgáltatás is biztosított. 

Nem utolsó sorban pedig mérettől függetlenül skálázható a megoldás – kisebb bankok, vagy nagyobb hálózatok számára; továbbá egy helyen, vagy földrajzilag elkülönítve tárolt minták esetében is. 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet a BIMS megoldásunkkal kapcsolatban, akkor keress minket a biobank@ibtconsulting.hu címen és bemutatjuk a pontos működést, lehetőségeket, amit magában rejt. 

Legújabb blogbejegyzések