Ugrás a tartalomra

Az app fejlesztés irányai és típusai

Egy mobile-first világban gyakorlatilag már mindenki alkalmazásokban gondolkozik. Azonban fontos definiálnia a cégeknek a scope-ot, mielőtt alkalmazásfejlesztésbe kezdenek, ugyanis nem mindegy milyen appra van szükségük. A cikkünkben megnézzük milyen app típusok vannak és azok előnyeit és hátrányait is végig vesszük.

Az app fejlesztés irányai és típusai

Az alkalmazásfejlesztésnek számos módszere létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A fejlesztési módszer kiválasztása olyan tényezőktől függ, mint a projekt követelményei, a költségvetés, az ütemterv, a célplatformok és a fejlesztőcsapat szakértelme. Ha ezeket pontosan tudjuk definiálni, akkor nem csak időt tudunk spórolni, hanem a költségeket is tudjuk csökkenteni. Nézzük is meg milyen alkalmazástípusok a legelterjedtebbek!

Natív alkalmazásfejlesztés

A natív alkalmazások kifejezetten egy adott platformra (pl. iOS vagy Android) készülnek, így a legjobb teljesítményt és felhasználói élményt nyújtják az adott platformokon.

Technológiai példa: Natív alkalmazásokat a platformok saját technológiáival Kotlin (Android) és Swift (iOS) nyelven lehet fejleszteni

Előnyök: Hozzáférnek a platformspecifikus funkciókhoz, és a legújabb technológiákat tudják kihasználni.

Hátrányok: A natív alkalmazások fejlesztése minden platformhoz külön kódbázisokat igényel, ami magasabb fejlesztési költségeket és hosszabb időt eredményez. A karbantartást és a frissítéseket minden platform esetében külön-külön kell elvégezni.

Crossplatform alkalmazásfejlesztés

Acrossplatformos keretrendszerek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy egyszer írjanak kódot, és azt több platformra is publikálhassák.

Technológiai példa: Flutter, React Native, Kotlin Multiplatform

Előnyök: Egyensúlyt kínálnak a natív és a hibrid megközelítések között, jobb teljesítményt biztosítanak, mint a hibrid alkalmazások és a kód újrafelhasználását a különböző platformokon.

Hátrányok: Bár a platformokon átívelő keretrendszerek fejlődtek, még mindig hiányozhat belőlük a hozzáférés néhány platformspecifikus funkcióhoz vagy API-hoz, bár ezek natív kóddal pótlhatóak. A teljesítmény kissé alacsonyabb lehet, mint a natív alkalmazásoké, bár a különbség gyakran elhanyagolható.

app_fejlesztes_1

Hibrid alkalmazásfejlesztés

A hibrid alkalmazások webes technológiák (HTML, CSS, JavaScript) felhasználásával készülnek és egy telepített alkalmazásba épített böngészőben futnak, amik azt az érzetet adják a felhasználónak, mintha egy natív appot használna.

Technológiai példa: Ionic Capacitor, Apache Cordova, AppJS

Előnyök: Több platformon is telepíthetők, ami csökkenti a fejlesztési időt és költségeket. A frissítések és a karbantartás egyszerűbb, mivel egyetlen kódbázisban végezhetők. Továbbá natív appba ágyazott működésüknél fogva hozzáférnek a készülék erőforrásaihoz is.

Hátrányok: A hibrid alkalmazások nem biztos, hogy ugyanazt a teljesítményt és felhasználói élményt nyújtják, mint a natív alkalmazások. Webes nézetekre támaszkodnak, amelyek néha lassabbak lehetnek, mint a natív komponensek. A platformspecifikus funkciókhoz való hozzáférés korlátozott lehet.

Progresszív webes alkalmazások (PWA-k vagy web appok)

A PWA-k olyan webes alkalmazások, amelyek böngészőn keresztül érhetők el, standard webes technológiákkal fejleszthetőek, de alkalmazásszerű élményt nyújtanak.

Technológiai példa: Vue.Js, Stencil.js

Előnyök: Platformfüggetlenek, és bármilyen böngészővel rendelkező eszközön elérhetők. A PWA-k könnyen frissíthetők és karbantarthatók, mivel webszervereken tárolják őket.

Hátrányok: A PWA-k a natív vagy hibrid alkalmazásokhoz képest korlátozott hozzáféréssel rendelkeznek az eszközfunkciókhoz és API-khoz. Nem biztos, hogy ugyanolyan szintű teljesítményt vagy offline képességeket nyújtanak, mint a natív alkalmazások.

Alacsony kódú vagy kód nélküli alkalmazásfejlesztés

Ezek a platformok lehetővé teszik a korlátozott kódolási tapasztalattal rendelkező fejlesztők számára, hogy vizuális felületek és előre elkészített komponensek segítségével gyorsan hozzanak létre alkalmazásokat. Ezt az alkalmazásfejlesztési típust szokták Low-Code vagy Codeless típusnak is hívni.

app_fejlesztes_LowCode-NoCode

Technológiai példa: BuildFire, Backendless platform

Előnyök: Csökkenti a kiterjedt programozási ismeretek szükségességét és felgyorsítja a fejlesztési időt.

Hátrányok: Az alacsony kódú vagy kód nélküli platformok korlátokba ütközhetnek a testreszabhatóság, a skálázhatóság és a komplex rendszerekkel való integráció tekintetében. Előfordulhat, hogy nem nyújtanak olyan szintű kontrollt, mint a hagyományos kódolási megközelítések, ami korlátozza az alkalmazás rugalmasságát.

A konklúzió

Érdemes megjegyezni, hogy a fent említett előnyök és hátrányok általánosítások, a konkrét fejlesztési módszertől, eszközöktől és a projekt követelményeitől függően változhatnak. Összességében az alkalmazásfejlesztési módszer kiválasztásának ezek a tényezők gondos értékelésén kell alapulnia, hogy a projekthez a legjobban illeszkedő megoldást tudjuk választani.

Ha Ti is alkalmazásfejlesztésen töritek a fejeteket és szeretnétek többet megtudni arról, hogy a Ti igényeiteknek melyik megoldás felel meg a legjobban, akkor írjatok nekünk az info@ibtconsulting.hu címre és örömmel segítünk!

Legújabb blogbejegyzések